bg en
Home
Contacts
HomeAbout TodoroffProductsLifestyleBuy OnlinePartnersInvestorsContacts
 
Винарска изба TODOROFFВинарска изба TODOROFF
Винарска изба TODOROFFВинарска изба TODOROFF
Винарска изба TODOROFFВинарска изба TODOROFF
Винарска изба TODOROFFВинарска изба TODOROFFВинарска изба TODOROFFВинарска изба TODOROFFВинарска изба TODOROFF
 
Вино и ...
 

„Вино и здраве”

Виното – и в чашата, и във ваната - дарява младост и  свежест. Още древността познава виното като лекарство.  Качествата му са доказвали  Диоскорид, Плиний Стари, Хипократ и Гален. Мощен щит срещу бактериалните зарази, виното е устоявало реномето си на лекарство през цялото Средновековие, за да стане обект на научен анализ в началото на ХХ век.

Здравословната роля на виното се изразява в успеха, с който антиоксидантните му съставки се противопоставят на свободните радикали. На образуването на свободни радикали влияят редица фактори на съвремието (и не само), сред които са цигареният дим, ултравиолетовите лъчи, замърсяването на околната среда. Възникването на свободните радикали се влияе също така от консумацията на алкохол, рентгеново облъчване, тежкото физическо натоварване, нитритни и нитратни натрупвания в организма, стрес.

Антиоксидантите притежават безценното свойство да снабдяват с електрон превърналата се в свободен радикал молекула,  без  те самите да се превръщат в свободни радикали.Откриването на лечебните свойства на мономерните фенолни съединения  – флавоноидите като резвератрол, керцетин, антоциани, катехини и др., както и на полифенолите определя  гроздовите продукти като безценни в борбата срещу свободните радикали.

Сред ценните антиоксидантни съставки във виното особено се отличава полифенолът олигомерен проантоцианидин и флавоноидът резвератрол. Антиоксидантът олигомерен проантоцианидин притежава 18 пъти по-мощно въздействие от витамин С и 50 пъти по-силно въздействие от витамин Е. Той се проявява като защитно средство срещу опасността от развитието на рак, укрепва имунната система на организма, регулира холестерола, засилва зрителната мощ, въздейства върху няколко групи проблеми на съдовете, предизвикани от изтъняване, липса на оросяване и разпад на колагена. Олигомерният проантоцианидин облекчава още редица оплаквания като възпаления, алергии, никотинова зависимост, укрепва костната система, въздейства върху редица хормонално обусловени заболявания. Резвератролът, от своя страна се отличава с антиканцерогенното си действие, предпазва сърцето като разширява съдовете и намалява опасността от натрупване и слепване на тромбоцити, задържа възпалителните процеси, има антиинфекциозен ефект. Вид антибиотично полифенолно съединение, резвератролът  предпазва лозите от ултравиолетовите лъчи и ги прави да устояват здрави на слънцето. Тъй като е разтворим както във вода така и в масло, резвератролът има по - широк спектър на защитно действие от познатите антиоксиданти витамин С и Е.

 Вино и мастен метаболизъм

Метаболитната функция на резвератрола се изразява в подтискане на процеса на създаване на мастни клетки, освен това резвератролът значително мобилизира обмяната на мастите Полифенол с антиоксидантна функция, резвератролът е в състояние да намали развитието на нови мастни клетки като оползотвори мазнините във вече съществуващите. Така тази съставка, която е продукт на ферментирането на червеното вино заедно с ципите, превръща виното в средство против натрупването на мазнини.

Вино и диабет

С действие върху метаболизма, виното регулира и едно от най-тежките метаболитни разстройства – диабетът. Учените доказват, че консумацията на две чаши червено вино от по 200 гр. с храната при болни от диабет тип 2 значително намалява съставките на храната, които предизвикват увреждане на съдовете в резултат на  „оксидативния стрес”. Вино служи като важен източник на свободна от карбохидрати енергия, а като бонус прави яденето поносимо за хиляди диабетици.

 

Вино и сърце

Червеното вино и неговото полифенолно съдържание предпазва организма от сърдечносъдови заболявания по няколко причини: полифенолите пазят липидите от окисляване, забавят разрастването на клетките на гладката мускулатура, контролират „слепването” на съсиреците, повишават серумните нива на „добрия” холестерол и създават комфорт на съдовете.

 Вино и здрави зъби

Изследователите се натъкват на факта, че съставките, открити в червеното вино, могат да помогнат в профилактиката и третирането на възпалителни периодонтни заболявания. При периодонтит свободните радикали, образувани от клетките на имунната система, се увеличават, а полифенолите на червеното вино успяват да се „преборят” с тях и да поддържат нивата им ниски. Полифенолите в червеното вино значително модулират няколко възпалителни компонента, освободени от макрофаги (популация в гостоприемните имунни клетки)в отговор на бактериалните стимули. Оказва се, че полифенолите ефикасно улавят и намаляват производството на свободни радикали посредством приемни имунни клетки като контролират междуклетъчните протеини, въвлечени в тяхното освобождаване.

 Вино и бели дробове

Червеното вино, доказало вече ползите си в много здравни аспекти, може да бъде добро и за белите дробове. Резвератролът, естествена съставка на червеното вино, може да помогне в борбата срещу хроничния бронхит и емфизема. Освен това, резвератролът е в състояние да намали количеството вредни химикали в дробовете, които причиняват увреждания. Той е в състояние да атакува т. нар. „хронична пулмонарна болест”, която убива приблизително 2,9 милиона души на година според данни на Световната здравна организация.

 Вино и болестта на Алцхаймер

Болестите, при които червеното вино може да ни помогне, са тези, които са  предизвикани от действието на свободните радикали. Такива са и мозъчносъдовите заболявания като запушване на артериите, сърдечен удар, инсулт или деменция, предизвикана от недостатъчното кръвоснабдяване на мозъка (исхемична деменция). Свободните радикали предизвикват възпаления и увреждат тъканите – процес, в който червеното вино може да се намеси благотворно. Смята се, че неочакваният ефект на виното, изразен най-малкото в забавяне на развитието на болестта на Алцхаймер, се дължи на намаляването на възпалението, свързано с изграждането на амилоидни(от определен вид белтък)плаки, които причиняват болестта в мозъка.

 Вино и кожа

Заради свойствата му да възпира разграждането на хиалуроновата киселина и да възстановява разрушените колагенови и еластинови влакна в организма, олигомерният проантоцианидин в гроздето и виното е считан от съвременната наука за най-ефикасното средство срещу стареенето. Резвератролът, от своя страна, укрепва повърхността на кожата, подобрява еластичността й и стимулира умножаването на клетките.

 В заключение трябва да посочим, че, терапия за тялото, виното лекува и духа - с чувството за радост. Уелнес и СПА подходът на основата на виното кара времето да спре, за да ни позволи да се огледаме и да потърсим себе си в радостта от живота. Защото виното е не само „най-полезното между напитките”, но и „най-приятното измежду лекарствата и най-вкусното между храните”, казва Плутарх.

 
 

Wine Cellar TODOROFF. All right reserved