bg en
Home
Contacts
HomeAbout TodoroffProductsLifestyleBuy OnlinePartnersInvestorsContacts
 
Винарска изба TODOROFFВинарска изба TODOROFF
Винарска изба TODOROFFВинарска изба TODOROFF
Винарска изба TODOROFFВинарска изба TODOROFF
Винарска изба TODOROFFВинарска изба TODOROFFВинарска изба TODOROFFВинарска изба TODOROFFВинарска изба TODOROFF
 
КАЛЕНДАР НА ВИНОТО
 

Иван Дионисиев

ПЪРВА ЧАСТ:
Биография на създателя на Календара на виното - архимандрит Герасим

В началото на миналия век Георги Йонов, мирското име на архимандрит Герасим, учи в Садовското земеделско училище. Садовското земеделско училище е било известно със своята школа по лозарство и винарство, както и с добрата си винарска изба. Ученикът Георги Йонов по-малко се интересува от науката за растениевъдството и през повечето време помага в избата.След като овладява тайните на винарството, той попада на работа във винарската изба на цар Фердинанд в Евксиноград. Тъй като подлежал на мобилизация, Георги Йонов бил взет във войската през време на Балканската война. Царят искал да го задържи в избата, но не можел да изложи на показ факта, че оставя слугите си на спокойствие в тила. Варненският владика Симеон, приятел на царя, намерил решението. Подстригал Георги за монах в манастира “Св. Св. Константин и Елена” и го оставил, макар и с расо, да се грижи за виното в двореца. Новият монах, тъй като бил ученолюбив, наизустил религиозната книжнина и вземал участие и в требите на манастира.

След войната русофилът митрополит Симеон и германофилът цар Фердинанд се смразили заради различията в политическите си позиции. За да уязви царя, владиката преместил монах Герасим в Бачковския манастир. Монахът пак бил сред виното. Манастирът бил с голяма винарска изба и притежавал стотици декари лозя в село Боянци.

Тъй като монах Герасим се отличавал с трудолюбие, Пловдивският митрополит Максим бързо го възкачил по йерархията до сан на архимандрит и го направил игумен на Бачковския манастир. Но младият игумен искал от братята монаси да прекарват повече време в работа и по-малко да ядат и да пият с гости в манастира. Започнали да текат доноси срещу този “тиранин” и дядо Максим се принудил да го преведе за игумен на манастира “Света Неделя”, откъдето, както вече казахме, е бил преместен в Калугеровския манастир.

Тук архимандрит Герасим почина през 1966г. и заръча на гроба му да се засадят три асми – от мавруд, памид и мискет. Това е светата троица на българското винарство, казваше архимандритът, под нейния покров ще спя спокойно вечния си сън.

Не е вече на този свят архимандрит Герасим, но неговият винен календар шества с голям успех сред православието.Нека в памет на този необикновен човек и ние да поемем глътка мъдрост от неговия весел катехизис и да прочетем с интерес този
КАЛЕНДАР НА ВИНОТО
Някога църковните празници са се подреждали само по Юлиянския календар. По този ред е дадено и тълкуването им в следната поредица.

На втори януари се празнува Игнатовден, Игнажден, както се знае сред народа. Според каноните, това е ден, посветен на женската плодовитост. Колкото повече деца – толкова повече семейна сила и толкова по-здрава българска държава. В тази житейска истина се вплита и разбирането, че и в работата, и за войните, трябват повече мъжки деца.

Игнажденският ритуал изисква първият влязъл в дома мъж да счупи на вратата стомна, пълна със силно, черно вино. Та както леко и бързо изтича виното от стомната, така леко да раждат жените. След това, задължително мъжът следва да вземе машата и дълго да разравя въглените в огнището, да сипва над тях силно, мъжко вино, за да се раждат повече момчета. Свещеници и калугери обикалят къщите, благославят и са особено добре посрещани в семействата, които нямат мъжка челяд. Обичаят и присъствието на духовни лица укрепва надеждата, че с вярата в Бога и със силата на виното, домът ще се огласи с момчешки игри и щастие за родителите.
На шести януари е Бъдни вечер. На този ден се колят прасетата. В миналото не е имало български дом без обилно свинско месо на този празник. Родил се е Христос, Спасителят на човечеството. В огнището гори големият пън – бъдникът - и се готвят вкусни ястия. Изобилието на тази вечер е свързано с вярата, че колкото дни има занапред, ще бъдат все така богати на ядене и пиене. Цялата къща се кади с благоуханен тамян. В къщите на винарите се четат молитви и се кадят бъчвите и другият винарски инвентар. Празникът, започнал на 6-ти януари, продължава до 9-ти януари. Празнуват именните си дни христини, христовци, стефановци, стояновци. Широко разпространени имена в българската именна система. Великолепен повод всеки да отиде на гости и да участва в гуляите.

Дванадесети януари е обявен за “Поганска неделя”. Ден, в който с Божия благословия християнинът обявява “война” на мишки, вълци, невестулки и други вредители, които подяждат софрата му. За да се прогонят надалеч “поганците”, трябва шумно да се празнува с песни, музика, хора. Всеки стопанин определя колко дни ще гони пакостниците. По продължителност на веселието се съревновават бедни и богати.

 
 

Wine Cellar TODOROFF. All right reserved